Stugsista,surströmming och övernattande kompis

Här i trakterna nära havet så firar man något som man kallar stugsista. Som ordet säger är det att man firar att tiden i sommarstugan håller på lida mot sitt slut. En finsk österbottnisk tradition som jag förstått det. Här så tänder man eldar på stränderna. Egentligen är väl utsprunget till det att man eldar upp ris och annat som man inte vill ta med därifrån. Ett sätt att fira av sommaren och välkomna hösten. Det är otroligt mysigt med alla eldar som brinner på stränderna.

20140830_210008

Iår så åt vi surströmming och Emelie hade med en övernattande kompis ut till tarv. På kvällen eldade vi på stranden vi grillade korv och hamburgare. Håkans mamma tog en roddtur med dem ut i viken så de kunde se alla eldar på stranden ordentligt. De sov själva i våran lillstuga.

20140830_20422020140830_205957

De lekte pirater och Håkans pappa fixade två svärd i trä åt dem. Så underbart att ha en kompis som man trivs med så bra att man nio år gammal vågar sova själv i en stuga. En mysig helg i höstens tecken. Jo så hittade Håkans mamma kantareller där det inte alls var väntat. Bara det gör det till en lyckad helg under sommarens sista andetag.

20140830_155948.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s